Gevoel wil gevoeld worden

Dagelijks passeren er heel wat gevoelens de revue, maar we weten er geen blijf mee. Pijnlijke, moeilijke emoties en herinneringen proberen we weg te duwen en te ‘verdoven’ met eten, drinken, netflixen, veel werken… Of we doen ons uiterste best om alles onder controle te houden. We kruipen in ons hoofd en piekeren ons suf over talloze doemscenario’s. Het zijn allemaal vluchtwegen om niet te moeten voelen. En dan steken stress en burn-out sneller de kop op.

You have to feel it if you want to heal it

The only way out is through

Het is – zoals de quotes hierboven het zo mooi verwoorden – cruciaal om negatieve gevoelens te erkennen en te doorvoelen, zodat je vastgeroeste patronen doorbreekt en stappen zet richting duurzame verandering: meer rust, meer harmonie, meer zelfvertrouwen, meer veerkracht… 

In mijn praktijk zie ik de positieve effecten ervan op mijn cliënten. Daarom vertel ik in deze blog waar de kern van die negatieve gevoelens en gedachten zit en hoe je ermee aan de slag kunt.

Stress en burn-out: de basis ligt in de kindertijd

Hoe komt het dat we zo moeilijk kunnen voelen? Vaak leren we als kind niet hoe we met moeilijke emoties zoals angst, verdriet, schaamte… moeten omgaan. Volwassenen voelen zich ongemakkelijk wanneer een kind huilt en stoppen het snel een koekje toe of zeggen: ‘niet flauw doen’. 

Negatieve gevoelens wegduwen of verdoven is nooit een goed idee, want het maakt ze alleen maar intenser en overweldigender. Dan overmeesteren ze ons te pas en te onpas: we worden prikkelbaar, de bom ontploft, krijgen woedeaanvallen, of we worden ziek. 

Niet voelen is vooral een beschermingsmechanisme om pijn te vermijden. Als je nooit geleerd hebt om te voelen, is er vooral veel angst. Angst om de controle te verliezen. Zo ervaar je sneller stress, heb je meer risico op een burn-out en kom je niet tot echte heling, genezing en verandering. 

Luisteren naar je lichaam: een eerste belangrijke stap

Soms duurt het een tijdje vooraleer je jezelf kan toelaten om weer te voelen. Logisch ook, want je traint jezelf al heel wat jaren om net niet te moeten voelen. Leren luisteren naar je lichaam is een eerste cruciale stap.

Hoe doe je dat?

Dat kan door regelmatig bewust stil te staan bij wat er in je lichaam gebeurt in bepaalde situaties. Of door een bodyscan te doen. Je vindt er veel op Youtube of in de gratis app Insight Timer. Die bewustwording helpt om het contact met je lichaam te herstellen.  

Soms is er meer nodig om stress, burn-out en andere problemen aan te pakken. In mijn trajecten werk ik vaak met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Het is een therapie voor mensen die last blijven ondervinden van de gevolgen van een bepaalde ervaring of een bepaald trauma.

Nog een tip: Blijf vooral mild voor jezelf tijdens je helingsproces en raak niet te snel ontmoedigd. Healing is never linear. Je zult merken dat, als je je gevoelens omarmt en ze niet wegdrukt, je je veel vrijer voelt en voluit gaat leven.

Wil je minder vanuit stress leven, een burn-out vermijden of genezen, en heb je hulp nodig in je helingsproces? Speciaal voor jou werkte ik dit programma uit. 

Heb je vragen? Stel ze me gerust. Ik help je heel graag verder. 

Meteen inschrijven voor jouw reis naar meer innerlijke rust? Dat kan hier.

Post A Comment